Mazurek różany

0 (0 ocen)

Przepis na łatwy mazurek.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    180 g masła
    80 g miałkiego cukru
    4 żółtka
    200 g marmolady różanej

Mazurek różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozetrzeć z cukrem, dodać ugotowane na twardo żółtka, mąkę i 2 łyżki chłodnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Rozwałkować na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wyłożyć formę (37cm x 22cm ) posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta rolować wałeczki i ułożyc na spodzie w szachownicę.Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C( przez około 20 min ). Ostudzić
  • 3. W kwadraty szachownicy włożyć po łyżeczce marmolady różanej.

Komentarze

Podobne przepisy