Mazurek przekładany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tego mazurka zrobiłam na Wielkanoc

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    -400g mąki
    -150g cukru
    -70g miodu
    -50g masła
    -2 jajka
    -1 łyżeczka sody
    MASA:
    -3 szklanki mleka
    -4 czubate łyżki grysiku
    -200g masła
    -1 szklanka cukru pudru
    -1 opak. cukru waniliowego
    -1 kieliczek rumu lub wódki

Mazurek przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: z podanych składników zagnieśc i rozwałkować na cienki placek wielkości dużej blachy. Forme (forma ok. 30x42cm) wysmarować tłuszczem, wysypać bułka tartą, wyłożyć placek, a następnie piec 30-40 min w temp.180°C. Po wystygnieciu ciasto przekroić na pół.
  • 2. Przyrządzić masę: grysik ugotować na mleku, po czym dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch i, dalej ucierając, dodawać po 1 łyżce grysiku. Pod koniec wlać alkohol. 1/3 masy odłożyć do posmarowania wierzchu mazurka, a resztą przełożyć lekko zrumienione placki.
  • 3. Wierzch mazurka udekorować bakaliami lub owocami kandyzowanymi. Mazurek smakuje najlepiej upieczony co najmniej 1 dzień przed podaniem.
    SMACZNEGO! :)

Porady

Można przyozdobić to różnymi suszonymi owocami takich jak: bakaliami ,suszona śliwką, żurawiną, rodzinkami itp. lub kolorową posypką. Ja akurat użyłam żurawiny, suszonych śliwek i posypki. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy