REKLAMA

Mazurek przekładany

wyświetlono: 965 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Tego mazurka zrobiłam na Wielkanoc

opublikowany: 05.04.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    -400g mąki
    -150g cukru
    -70g miodu
    -50g masła
    -2 jajka
    -1 łyżeczka sody
    MASA:
    -3 szklanki mleka
    -4 czubate łyżki grysiku
    -200g masła
    -1 szklanka cukru pudru
    -1 opak. cukru waniliowego
    -1 kieliczek rumu lub wódki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: z podanych składników zagnieśc i rozwałkować na cienki placek wielkości dużej blachy. Forme (forma ok. 30x42cm) wysmarować tłuszczem, wysypać bułka tartą, wyłożyć placek, a następnie piec 30-40 min w temp.180°C. Po wystygnieciu ciasto przekroić na pół.
  • 2. Przyrządzić masę: grysik ugotować na mleku, po czym dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch i, dalej ucierając, dodawać po 1 łyżce grysiku. Pod koniec wlać alkohol. 1/3 masy odłożyć do posmarowania wierzchu mazurka, a resztą przełożyć lekko zrumienione placki.
  • 3. Wierzch mazurka udekorować bakaliami lub owocami kandyzowanymi. Mazurek smakuje najlepiej upieczony co najmniej 1 dzień przed podaniem.
    SMACZNEGO! :)

Porady

Można przyozdobić to różnymi suszonymi owocami takich jak: bakaliami ,suszona śliwką, żurawiną, rodzinkami itp. lub kolorową posypką. Ja akurat użyłam żurawiny, suszonych śliwek i posypki. :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anitka0804 received_277829681104309_1_1_1_1

Mazurek przekładany

Kruche placki przełożone masą i marmoladą z galaretką.Niebo w gębie.

kategoria: Ciasta do kawy mazurek Desery galaretki Placki Ciasto opublikowany: 26.06.2015 | wyświetlono: 5386 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: grumko

Mazurek przekładany

Mazurek przekładany

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 17.04.2011 | wyświetlono: 1499 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Mazurek przekładany

Zajmuję się malowaniem ceramiki artystycznej i pieczeniem ciast.

kategoria: Desery opublikowany: 16.03.2012 | wyświetlono: 17659 Książki kucharskie: 42 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Mazurek przekładany makiem

Migdały wyglądają pięknie gdy są pomalowane złotym pyłkiem do zdobienia ciast.

kategoria: Desery opublikowany: 05.11.2010 | wyświetlono: 452 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: justaf justaf

Wielkanocny mazurek przekładany

To ciasto jest dosyć tanie, szybkie do zrobienia, a efekt zaskakuje. Jest naprawdę pyszne.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 29.03.2013 | wyświetlono: 730 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE