Mazurek przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: z podanych składników zagnieśc i rozwałkować na cienki placek wielkości dużej blachy. Forme (forma ok. 30x42cm) wysmarować tłuszczem, wysypać bułka tartą, wyłożyć placek, a następnie piec 30-40 min w temp.180°C. Po wystygnieciu ciasto przekroić na pół.
2.Przyrządzić masę: grysik ugotować na mleku, po czym dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch i, dalej ucierając, dodawać po 1 łyżce grysiku. Pod koniec wlać alkohol. 1/3 masy odłożyć do posmarowania wierzchu mazurka, a resztą przełożyć lekko zrumienione placki.
3.Wierzch mazurka udekorować bakaliami lub owocami kandyzowanymi. Mazurek smakuje najlepiej upieczony co najmniej 1 dzień przed podaniem.
SMACZNEGO! :)
Porady
Można przyozdobić to różnymi suszonymi owocami takich jak: bakaliami ,suszona śliwką, żurawiną, rodzinkami itp. lub kolorową posypką. Ja akurat użyłam żurawiny, suszonych śliwek i posypki. :)
Komentarze