Doskonały wypiek na wielkanocny stół (i nie tylko). Słodycz przełamana nutką kwaśnego dżemu.
60 min
Składniki:
ciasto na okrągłą formę 275 mm:
10 dag margaryny
25 dag mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18 %
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mazurek porzeczkowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę wysiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Formę natłuścić, ciasto rozwałkować na wielkość formy. Wyłożyć na dno i brzegi. Ponakłuwać widelcem. Przykryć folią aluminiową, obciążyć i piec 15 minut w temp. 170 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 15 minut.
2.Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać kajmak. Utrzeć na jednolitą masę.
3.Wystudzone ciasto posmarować dżemem, nałożyć masę kajmakową. Udekorować i schłodzić. Podawać na następny dzień.
Komentarze