Mazurek porzeczkowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonały wypiek na wielkanocny stół (i nie tylko). Słodycz przełamana nutką kwaśnego dżemu.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto na okrągłą formę 275 mm:
    10 dag margaryny
    25 dag mąki pszennej
    4 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany 18 %
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    nadzienie:
    puszka kajmaku (400 g)
    10 dag masła
    3-4 łyżki dżemu porzeczkowego

    dodatkowo:
    migdały w płatkach i rodzynki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek porzeczkowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wysiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Formę natłuścić, ciasto rozwałkować na wielkość formy. Wyłożyć na dno i brzegi. Ponakłuwać widelcem. Przykryć folią aluminiową, obciążyć i piec 15 minut w temp. 170 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 15 minut.
  • 2. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać kajmak. Utrzeć na jednolitą masę.
  • 3. Wystudzone ciasto posmarować dżemem, nałożyć masę kajmakową. Udekorować i schłodzić. Podawać na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

mazurek kajmakowy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Mazurek kajmakowy

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mazurek kajmakowy

To może cię zainteresować