Mazurek pomarańczowy

0 (0 ocen)

w sam raz na wielkanocny stół

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    320 g cukru
    170 g margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki cukru waniliowego
    szczypta soli
    Masa:
    4 pomarańcze
    1 cytryna

Mazurek pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej,dodaj sól,100 g cukru,cukier waniliowy,margarynę,żółtka i zagnieć ciasto.
    Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok godzinę.
    Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piecz w 180 C przez ok 20 minut.
  • 2. Owoce sparz, po czym wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę. Zmiksuj blenderem,dodaj pozostały cukier i wymieszaj.
    Masę podgrzewaj na średnim ogniu przez ok 30 minut,lekko przestudź.
    Jeszcze ciepłą masą posmaruj wcześniej upieczony spód.
    Udekoruj wedle uznania .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy