Mazurek pomarańczowy

5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję chemię, więc piec i gotować mogę tylko podczas przerw w nauce.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 żółtka
    ok. 35 dag mąki
    20 dag cukru
    20 dag margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    cytryna
    2 pomarańcze
    1/2 szkl. soku pomarańczowego
    2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
    po garści rodzynek i suszonych moreli
    płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagniatamy. 3/4 wykładamy na blachę (25 x 35 cm), z pozostałego robimy cienki wałek, splatamy i dociskamy wokół brzegów. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C.
  • 2. Pomarańcze sparzamy, ścieramy łyżeczkę skórki. Razem z cytryną obieramy, filetujemy i kroimy w małe kawałki. Mieszamy z rodzynkami, morelami i startą skórką z pomarańczy. Wlewamy sok. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Gdy zaczną tężeć, wykładamy na ciasto. Dekorujemy migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Pomarańcze

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować