Mazurek pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

cytrusowy, orzeźwiający, cudownie pomarańczowy

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    200 gram mąki pszennej
    100 gram masła
    1 jajko
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 łyżki cukru pudru

    MASA

    1 pomarańcza
    1 łyżka cukru
    140 gram dżemu pomarańczowego
    2 łyżeczki żelatyny

Mazurek pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto.
    Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2/3 ciasto wyłożyć równomiernie na dno tortownicy.
    Z pozostałej części ciasta uformować 2 wałeczki. Razem skręcić. Ułożyć dookoła ciasta tworząc brzeg.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C. Po upieczeniu ostudzić.

    MASA

    Pomarańczę brać i oczyścić z błonek. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wsypać cukier i wstawić na gaz. Podgrzewać 10 minut na wolnym ogniu. Płyn, który nie odparować odlać. Do pomarańczy przełożyć dżem. Wymieszać. Zagotować. Wyłączyć gaz. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
    Przestudzoną masę wyłożyć na upieczony wcześniej spód. Odstawić do całkowitego stężenia.

    Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy