Mazurek pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasto wyłożyć równomiernie na dno tortownicy.
Z pozostałej części ciasta uformować 2 wałeczki. Razem skręcić. Ułożyć dookoła ciasta tworząc brzeg.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C. Po upieczeniu ostudzić.
MASA
Pomarańczę brać i oczyścić z błonek. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wsypać cukier i wstawić na gaz. Podgrzewać 10 minut na wolnym ogniu. Płyn, który nie odparować odlać. Do pomarańczy przełożyć dżem. Wymieszać. Zagotować. Wyłączyć gaz. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Przestudzoną masę wyłożyć na upieczony wcześniej spód. Odstawić do całkowitego stężenia.
Komentarze