Mazurek pomarańczowo-mandarynkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W święta na moim stole obowiązkowo gości mazurek. Polecam mój mazurek z dodatkiem pomarańczy i mandarynek. Zachwyca smakiem i wyglądem.

  • 2 godz.

Składniki:


  • CIASTO:
    mąka 0.5 kg,
    masło 125g,
    cukier 125g,
    2 jajka,
    MASA POMARAŃCZOWA-MANDARYNKOWA:
    6 pomarańczy,
    6 mandarynek,
    2 cytryny,
    400 g cukru,
    KANDYZOWANE OWOCE:
    1 pomarańcza,
    2 mandarynki,
    1,5 szklanki wody,
    1 szklanka cukru,
    OZDOBY:
    migdały,
    rodzynki,
    czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Ciasto

Mazurek pomarańczowo-mandarynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek pomarańczowo-mandarynkowy 1. Przygotowujemy najpierw spód. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji wielkości ziaren kaszy. Następnie dodajemy jajka, cukier i wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim prostokątną formę. Ciasto pieczemy aż do zarumienienia, około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przygotowujemy masę cytrusową. Owoce dokładnie szorujemy. Z cytryn i pomarańczy ścieramy skórkę, którą użyjemy do ozdoby.
  • Mazurek pomarańczowo-mandarynkowy 2. Z cytrusów usuwamy błonki, wykrawamy miąższ. Miąższ miksujemy w blenderze.
  • Mazurek pomarańczowo-mandarynkowy 3. Następnie przekładamy go do rondla, zasypujemy cukrem i gotujemy co jakiś czas mieszając około 40 minut aż do zgęstnienia. Masę lekko studzimy i dajemy ją na kruche ciasto.
  • Mazurek pomarańczowo-mandarynkowy 4. Czas na kandyzowane owoce. Pomarańcze i mandarynki szorujemy. Następnie kroimy je na cieńsze plastry, usuwamy z nich pestki. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, wkładamy do niego plastry owoców i gotujemy na średnim ogniu około półtorej godziny co jakiś czas obracając owoce na druga stronę, aby się odpowiednio skandyzowały. Po tym czasie wyjmujemy je na papier, żeby obeschły. Następnie plastry cytrusów układamy na cieście.

    Migdały sparzamy i obieramy – układamy je na cieście w kształt kwiatów – w środku umieszczamy np. rodzynka (lub żurawinę). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zdobimy nią ciasto tworząc łodygi kwiatów. Boki ciasta obsypujemy startą skórką z pomarańczy i cytryny. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować