Mazurek pomarańczowo - kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Cudownie kruchy, łączy w sobie smaki, które uwielbiam.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki krupczatki
    120 g masła
    65 g cukru pudru
    1 żółtko

    1 słoiczek konfitury pomarańczowej
    1 puszka kajmaku

    Do dekoracji:
    pistacje
    rodzynki
    migdały
    pestki słonecznika
    skórka pomarańczowa kandyzowana
    jagody goi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kajmak Konfitury

Mazurek pomarańczowo - kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto z przesianej maki, masła, cukru i żółtka. Wyklejamy ciastem natłuszczoną blaszkę do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię małym wałkiem. 1/3 ciasta zostawiamy na brzegi, robimy wałeczki, oblepiamy brzegi mazurka i dociskamy. Środek nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto ok 25 min w 180 st.
  • 2. Wystudzony mazurek smarujemy konfiturą pomarańczową a następnie kajmakiem. Dekorujemy bakaliami według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

mazurek pomarańczowo-kajmakowy

To może cię zainteresować