Mazurek pełen bakalii

0 (0 ocen)

Wiem że święta się skończyły, a ja nie zdążyłam dodać przepisów, mazurek jest przepyszny , może się przyda na następne święta

Składniki:

  • CIASTO
    mąka krupczatka - 500 g
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    cukier - 1/2 szkl
    margaryna - 250 g
    żółtka jaj - 4 szt
    śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki )
    DODATKOWO
    1,5 szkl bakalii
    ananasy - 1 puszka
    wiórki kokosowe - 2 łyżki
    LUKIER
    śmietana - 1 szkl
    cukier - 1 szkl
    spirytus - 1 łyżka
    DEKORACJA
    migdały
    śliwki suszone
    morele suszone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek pełen bakalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę.
  • 2. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać z mąką.
  • 3. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać do mąki, posiekać wszystko razem.
  • 4. Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę.
  • 5. Ciasto włożyć do foliowej torebki, odstawić do lodówki na całą noc.
  • Mazurek pełen bakalii 6. Na drugi dzień 2/3 ciasta rozłożyć na brytfance o wymiarach (25x36 ), ananasy odlać z zalewy, pokroić na połówki, ułożyć na cieście.
  • Mazurek pełen bakalii 7. Bakalie wyłożyć na ananasy, zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych otworach na bakalie.
  • 8. Piec około 40 minut w 180 stop. na złoty kolor.
  • 9. Lukier:
    śmietanę przełożyć do rondla, dodać cukier zagotować, po czym dodać spirytus lub wódkę i ucierać do zgęstnienia lukru.
  • 10. Na wystudzone ciasto , wylać przygotowany lukier.
  • 11. Gdy lukier zastygnie posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować