Mazurek paryski

4.5 (155 ocen)

Przepis na ten mazurek znalazłam w starych wycinkach gazet. Nie jest aż tak pracochłonny, za to bardzo smaczny.

Składniki:

  • ciasto kruche:
    - 110 g mąki
    - 70 g masła
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 jajko
    - 1 łyżka mleka

    ciasto maślane:
    - 60 g mąki
    - 2 czubate łyżki cukru pudru
    - 50 g masła
    - 2 jajka

    - mały słoik dżemu u mnie czereśniowy

    dekoracja:
    - kolorowa posypka
    - skórka pomarańczowa
    - biały lukier gotowy lub zrobiony z cukru pudru i odrobiny wody

    - forma kwadratowa 20 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Kruche ciasto Desery

Mazurek paryski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
    Ciasto maślane: Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na jednolita masę.

    Następnie formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Z kruchego ciasta odkładamy kawałek aby zrobić brzeg, jajka i bazie na wierzchu mazurka. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie.
  • dżem 2. Następnie smarujemy dżemem,
  • ciasto maślane 3. A na dżem smarujemy delikatnie ciastem maślanym.
  • mazurek 4. Na bokach układamy brzeg z ciasta kruchego, robimy bazie i jajka w rogach.

  • mazurek 5. Tak przygotowanego mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy mazurka na około 10 minut aby lekko ostygł i wtedy wyciągamy. Zostawiamy aby wystygł i dekorujemy według gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować