Mazurek paryski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto maślane: Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na jednolita masę.
Następnie formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Z kruchego ciasta odkładamy kawałek aby zrobić brzeg, jajka i bazie na wierzchu mazurka. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie.
2.Następnie smarujemy dżemem,
3.A na dżem smarujemy delikatnie ciastem maślanym.
4. Na bokach układamy brzeg z ciasta kruchego, robimy bazie i jajka w rogach.
5.Tak przygotowanego mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy mazurka na około 10 minut aby lekko ostygł i wtedy wyciągamy. Zostawiamy aby wystygł i dekorujemy według gustu.
Komentarze