Mazurek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2.Warstwa orzechowa: orzechy uprażyć na patelni lub podpiec w piekarniku, oczyścić ze skórek, zmielić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku oraz mąkę. Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać, wsypać żurawinę, znowu wymieszać.
3.Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (blaszka ok. 25x38cm). Na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową i wylać masę orzechową, wyrównać wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 minut w temp. 190st.C.
Komentarze