Mazurek orzechowy

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mój eksperymentalny, wymyślony przepis stał się prawdziwym hitem na wielkanocnym stole.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    100g masła
    125g mąki
    1 żółtko
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta soli


    warstwa orzechowa:
    3 jaja + pozostałe 1 białko
    80g cukru
    1 łyżka mąki
    150g mielonych orzechów laskowych
    150g żurawiny
    150g dżemu porzeczkowego lub wiśniowego

    Dekoracja: polewa czekoladowa, płatki migdałowe, (v- lukier do napisów).
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Warstwa orzechowa: orzechy uprażyć na patelni lub podpiec w piekarniku, oczyścić ze skórek, zmielić.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku oraz mąkę. Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać, wsypać żurawinę, znowu wymieszać.
  • 3. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (blaszka ok. 25x38cm). Na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową i wylać masę orzechową, wyrównać wierzch.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 minut w temp. 190st.C.

  • 4. Upieczony mazurek ostudzić, polać czekoladową polewą, udekorować płatkami migdałowymi, lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować