Mazurek makowo-kokosowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Od lat towarzyszy nam przy świątecznym stole. Wszyscy goście są nim zachwyceni.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 10 białek, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki margaryny, 1 szklanka mąki, 1 szklanka maku, 1/2 proszku do pieczenia.
    Masa: 2 szklanki mleka, 1 budyń, 8 łyżek wiórek kokosowych, żółtko, 1 szklanka cukru.

Mazurek makowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie na ciasto:
    Białka ubić z cukrem, dodając rozpuszczoną margarynę, mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia. Piec 30-40 minut.
    Krem:
    Do jednej szklanki mleka dodać wiórki wraz z budyniem. Drugą zagotować wlać budyń z wiórkami. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodawać wystudzony budyń. Ciasto przekroić na pół, przekładając kremem. Polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy