Mazurek lukrem malowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z cukrem, dodać żółtka jajek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto które schłodzić około 30 minut.
Ciasto bakaliowe:
Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem, mąkę przesiać i na sucho wymieszać z rodzynkami, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów, następnie dodać mieszankę do utartych żółtek i delikatnie wymieszać na koniec ostrożnie wymieszać z ubitymi białkami z resztą cukru.
2.Małą formę (25 cm na 22 cm) najlepiej z wyjmowanym dnem wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć schłodzone ciasto na kruche ciasto wylać ciasto bakaliowe.
Piekarnik nagrzać do 200 st i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180st i piec kolejne 10 minut po upieczeniu wystudzić
3.Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać nią po wierzchu ciasta.
Białko sparzonego jajka ubić sokiem cytrynowym i cukrem pudrem na dosyć gęsty lukier, utarty lukier podzielić i zabarwić na dowolne kolory, przygotowanym lukrem malować dowolne wzory
Komentarze