Mazurek kokosowy na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mazurek wielkanocny na herbatnikach, trochę leniwy bo bez kruchego ciasta. Przełożony cienką warstwą lekko kwaskowego musu porzeczkowego i białym, kremem śmietanowo jogurtowym. Posypany obficie wiórkami kokosowymi. Udekorowany czekoladą, migdałami i żurawiną ciekawie prezentuję się na wielkanocnym stole.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Blaszka o wymiarach:22x25 cm
    Folia spożywcza
    2 paczki herbatników maślanych o smaku kakaowym – 2x250 g
    375 ml musu z czerwonej porzeczki
    1 galaretka porzeczkowa
    400 g jogurtu greckiego
    1 czubata łyżka żelatyny
    2 opakowania śmietanki 30% - 2x330 ml
    ½ szklanki cukru pudru
    200 g wiórek kokosowych
    Do dekoracji:
    10 dag migdałów9zalać gorącą wodą, namoczyć, obrać ze skórki, podzielić na połówki.
    1 łyżka suszonej żurawiny
    1 tabliczka gorzkiej czekolady – podgrzać z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
    3 łyżki mleka 3,2 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mazurek kokosowy na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Mus podgrzać, dodać czerwoną galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretki. Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody, odstawić do spęcznienia, następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się, przestudzić. Śmietankę ubić, porcjami dodawać cukier puder, delikatnie mieszać, potem dodać jogurt grecki, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żelatynę wymieszać. Na foli w blasze wyłożyć porcję herbatników(będzie 5 warstw), wyłożyć cienką warstwę musu, potem wylać porcję białej masy, wyrównać, posypać grubo wiórkami kokosowymi. Wyłożyć następną porcję herbatników, mocno przycisnąć i powtórzyć czynność z 1 partii. Układać tak 5 warstw. Na wierzchu posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić ciasto w lodówce około 3 godzin. Udekorować wierzch ciasta połówkami migdałów, płynną czekoladą i suszoną żurawiną. Schłodzić ponownie w lodówce.

Porady

1.wiórki kokosowe można wymieszać z białą masą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Wiórki kokosowe Śmietanka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować