Mazurek kokosowy

0 (0 ocen)

Mazurek jest po prostu przepyszny. Szczególnie polecam tym, którzy, tak jak ja, lubią wiórki kokosowe.

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki,
    30 dag masła,
    3 żółtka + 1 jajko,
    2/3 szkl. cukru pudru,
    skórka otarta z cytryny.

    MASA KOKOSOWA:
    25 dag wiórków kokosowych,
    25 dag słodkiej śmietanki,
    1 i 1/3 szkl. cukru pudru,
    sok z 1 cytryny, aromat waniliowy-kilka kropel,
    3 białka,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    POLEWA:
    3 białka,
    2 szkl. cukru pudru,
    1/2 szkl. kakao,
    1/4 kost. masła,
    aromat waniliowy

Mazurek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto , owinąć w folię aluminiową i na pół godz. włożyć do lodówki.Następnie je rozwałkować na 2 prostokąty formując brzeg o wysokości 1,5cm. Ułożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm.
  • 2. 1 białko ubić na sztywną pianę i posmarować nim oba placki. Wiórki wymieszać ze śmietaną, pudrem i sokiem z cytryny. Dodać aromat, ubite 2 białka oraz mąkę. Dobrze wymieszać, wyłożyć na oba ciasta. Piec ok. 15-20 min w temp. 200st.
  • 3. Białka ubić z cukrem, dodać kakao, aromat oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Połową masy przełożyć placki, resztę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy