Mazurek jest po prostu przepyszny. Szczególnie polecam tym, którzy, tak jak ja, lubią wiórki kokosowe.
Składniki:
CIASTO:
1/2 kg mąki,
30 dag masła,
3 żółtka + 1 jajko,
2/3 szkl. cukru pudru,
skórka otarta z cytryny.
MASA KOKOSOWA:
25 dag wiórków kokosowych,
25 dag słodkiej śmietanki,
1 i 1/3 szkl. cukru pudru,
sok z 1 cytryny, aromat waniliowy-kilka kropel,
3 białka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Mazurek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników zagnieść kruche ciasto , owinąć w folię aluminiową i na pół godz. włożyć do lodówki.Następnie je rozwałkować na 2 prostokąty formując brzeg o wysokości 1,5cm. Ułożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm.
2.1 białko ubić na sztywną pianę i posmarować nim oba placki. Wiórki wymieszać ze śmietaną, pudrem i sokiem z cytryny. Dodać aromat, ubite 2 białka oraz mąkę. Dobrze wymieszać, wyłożyć na oba ciasta. Piec ok. 15-20 min w temp. 200st.
3.Białka ubić z cukrem, dodać kakao, aromat oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Połową masy przełożyć placki, resztę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować.
Komentarze