Mazurek kokosowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiać dodać masło, cukier puder, żółtka i szybko wyrobić. Zawinąć w folię , włożyć do lodówki na 30 min.
2. Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować przełożyć do formy(25x36). Odkroić nadmiar. Z okrawków ciasta ulepić wałeczki o długości boków formy. Jedno z ciast smarujemy boki białkiem i przyklejamy zdobione wałeczki. Nakłuć ciasto na dnie formy piec około 15-20 min w 170 stopni.
3. Masa kokosowa: do jednej szklanki mleka dodać kokos, mąkę i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko z kokosem i mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć z żółtkiem dodać przestudzony budyń.
4. Kajmak: Cukry rozpuścić w podgrzanym mleku. Mieszać na ogniu , aż zgęstnieje około 35-45 min. zdjąć z ognia i stale mieszając dodajemy masło, aż się rozpuści.
5. Przełożenie: ciasto kruche smarujemy powidłami nakładamy masę kokosową, powidła ,ciasto ze zdobionym wałeczkiem, przelewamy kajmak. Dowolnie zdobimy.
Komentarze