Mazurek kokosowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto przekładane powidłami, kokosem a całości dopełnia masa kajmakowa

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    20 dag masła
    ½ szklanki cukru
    3 żółtka
    Masa kokosowa
    2 szklanki mleka
    Kostka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    80g wiórków kokosowych
    1 żółtko
    ½ szklanki cukru
    Kajmak
    ½ l mleka
    40 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    5 dag masła
    1 słoik powideł śliwkowych

Mazurek kokosowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać dodać masło, cukier puder, żółtka i szybko wyrobić. Zawinąć w folię , włożyć do lodówki na 30 min.
    2. Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować przełożyć do formy(25x36). Odkroić nadmiar. Z okrawków ciasta ulepić wałeczki o długości boków formy. Jedno z ciast smarujemy boki białkiem i przyklejamy zdobione wałeczki. Nakłuć ciasto na dnie formy piec około 15-20 min w 170 stopni.
    3. Masa kokosowa: do jednej szklanki mleka dodać kokos, mąkę i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko z kokosem i mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć z żółtkiem dodać przestudzony budyń.
    4. Kajmak: Cukry rozpuścić w podgrzanym mleku. Mieszać na ogniu , aż zgęstnieje około 35-45 min. zdjąć z ognia i stale mieszając dodajemy masło, aż się rozpuści.
    5. Przełożenie: ciasto kruche smarujemy powidłami nakładamy masę kokosową, powidła ,ciasto ze zdobionym wałeczkiem, przelewamy kajmak. Dowolnie zdobimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy