Mazurek kokosowo-czekoladowy

2 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mazurek jest przepyszny. Polecam go zwłaszcza smakoszom kokosa.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 3 żółtka i 1 jajko
    ● 2/3 szkl. cukru pudru
    ● 30 dag masła
    ● starta skórka z cytryny
    Masa kokosowa:
    ● 25 dag wiórków kokosowych
    ● 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1 i 1/3 szkl. cukru pudru
    ● 25 dag śmietanki
    ● 3 białka
    ● olejek waniliowy
    ● sok z 1 cytryny
    Masa czekoladowa:
    ● 1/2 szkl. kakao
    ● 2 szkl. cukru pudru
    ● olejek waniliowy
    ● 3 białka
    ● 1/4 kostki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek kokosowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na 2 prostokąty (większe niż forma). Wkładamy do form (25x36 cm), wyklejając ok. 1,5-cm brzegi.
  • 2. Masa kokosowa: białka ubijamy na sztywną pianę, 1/3 smarujemy placki. Śmietankę mieszamy z wiórkami, cukrem, sokiem i kilkoma kroplami olejku. Dodajemy mąkę i pozostałą pianę. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasta. Pieczemy po ok. 20 minut w 200 °C.
  • 3. Masa czekoladowa: białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z kakao, olejkiem i masłem. 1/2 przekładamy placki, resztą smarujemy wierzch. Dekorujemy.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Mazurka można także udekorować polewą przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej mlecznej (lub gorzkiej) czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować