Mazurek kokosowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na 2 prostokąty (większe niż forma). Wkładamy do form (25x36 cm), wyklejając ok. 1,5-cm brzegi.
2.Masa kokosowa: białka ubijamy na sztywną pianę, 1/3 smarujemy placki. Śmietankę mieszamy z wiórkami, cukrem, sokiem i kilkoma kroplami olejku. Dodajemy mąkę i pozostałą pianę. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasta. Pieczemy po ok. 20 minut w 200 °C.
3.Masa czekoladowa: białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z kakao, olejkiem i masłem. 1/2 przekładamy placki, resztą smarujemy wierzch. Dekorujemy.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny
● Mazurka można także udekorować polewą przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej mlecznej (lub gorzkiej) czekolady.
Komentarze