Mazurek kakaowy z masą budyniową, powidłem i bananami

4.43 (7 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć fantastycznie przybranego, bajecznego, mega słodkiego mazurka. Mazurek ma kruchy, delikatny spód, kwaskowe powidło oraz słodką masę budyniową. Jest naprawdę pyszny. I śmiało można przygotować go o dowolnej porze roku, będzie idealną słodką tarta do niedzielnej kawy.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    2 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    200 g masła
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka

    Masa budyniowa:
    750ml mleka
    2 łyżki cukru
    2 budynie śmeitankowe z cukrem

    Masło
    Grysik

    Powidło śliwkowe
    2 banany
    Polewa czekoladowa
    Biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Mazurek kakaowy z masą budyniową, powidłem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruchy spód. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Formę o średnicy około 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy grysikiem. Ciasto dzielimy na 3 części, dwoma wylepiamy spód foremki i przekuwamy widelcem, trzecią część odstawiamy. Spód pieczemy około 10-15 minut w 200 stopniach.
    Na podpieczony spód wykładamy równomiernie powidło.
    Banany obieramy, kroimy w plasterki i rozkładamy na powidle.
    Przygotowujemy masę budyniową. Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy cukier i razem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budynie w proszku i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilkę pogotujemy na małym ogniu, a następnie gorącą budyniową masę wykładamy na banany.
    Na koniec, na budyń trzemy (na tarce o grubych oczkach) pozostałą część ciasta.
    Ciasto pieczemy około 30minut w 170stopniach.
    Wystudzone ciasto ozdabiamy polewą czekoladową i startą na tarce – na małych oczkach, białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Powidła śliwkowe Budyń Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować