Mazurek kajmakowy z morelami

4.5 (146 ocen)

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka.Sposobów na jego przyrządzenie istnieje tyle, ile gospodyń.Ja w tym roku postawiłam na supersłodki (jak przystało na mazurka) mazurek z kajmakiem,morelami i chrupiącymi płatkami migdałów.

Składniki:

  • Na spód:
    200 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 surowe żółtko
    Nadzienie:
    400 g masy kajmakowej
    150 g suszonych moreli
    50 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek kajmakowy z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy cukier puder,cukier wanilinowy i posiekane,zimne masło i żółtko.Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce około 30 minut.Gotowym kruchym ciastem wykładamy dno formy do pieczenia,nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200'C.Kiedy spód będzie rumiany,wyciągamy ciasto.Na ciepły spód wykładamy masę kajmakową,posypujemy cząstkami moreli i płatkami migdałów.Wstawiamy jeszcze do piekarnika na 5-10 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu mazurek dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować