Mazurek kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój ulubiony mazurek. Robię go na nieco grubszym cieście niż się to zwykle robi, bo wtedy proporcje między masą kajmakową a ciastem wydają mi się odpowiedniejsze. Masa kajmakowa nie przytłacza tak wtedy swoją słodyczą,

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Kruche ciasto
    - 400 g mąki
    - 3-4 ugotowane żółtka
    - 1 surowe żółtko
    - 300 g masła
    - 120 g cukru pudru
    - szczypta soli

    Masa kajmakowa
    - 500 ml mleka
    - 350 g cukru
    - laska wanilii ( ewentualnie aromat waniliowy)
    - 100 g masła
    - 2 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę.Włożyć schłodzone masło , posiekać je w mące, dodać surowe żółtko, starte na tarce o drobnych oczkach-ugotowane żółtka, szczyptę soli i szybko zagnieść. Ulepić wałek i włożyć na 1 godz. do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Część zostawić na wykonanie rantu (np. w postaci warkocza lub wałeczka). Razem z papierem przełożyć do formy (najlepiej z jednym otwartym brzegiem lub zdejmowanymi bokami ( bo mazurki lubią się połamać przy wyjmowaniu). Dolepić rant. Nakłuć widelcem. Piec do zezłocenia w 200 st. (ok. 10-15 minut).
  • 3. Mleko wlać do szerokiego rondla o grubym dnie. Dodać przekrojoną na pół laskę wanilii oraz cukier i gotować dopóki masa nie zacznie gęstnieć (mieszając od czasu do czasu zwłaszcza pod koniec). Jeśli kropla masy upuszczona na talerzyk nie rozlewa się, znaczy to, że masa jest gotowa. Wyjmujemy wtedy laskę wanilii, wydłubujemy ziarenka i dodajemy je do masy.Kiedy masa trochę przestygnie wkładamy miękkie masło oraz rum i rozetrzeć pałką do ucierania.
  • 4. Na wystudzony placek wylać ciepłą jeszcze masę kajmakową. Ozdobić wg uznania bakaliami. Zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli chcemy zachować surowe białka z 4 jajek, należy białka rozdzielić od żółtek (uważając, żeby nie uszkodzić żółtek) i wrzucić żółtka na sito zanurzone we wrzątku. Gotować ok. 6 minut. Następnie dokładnie obrać z cienkiej błonki pozostałego na nich białka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować