Mazurek kajmakowy

  • wyświetlono: 1507 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Nie ma Świat Wielkanocnych bez tej słodkości.

BiteDelite
  • 10min

Składniki

160 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru pudru
150 g masła
1 jajko
200g gotowej masy kajmakowej
orzechy włoskie

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek kajmakowy

  • 1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
  • 2. Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    Formę do pieczenia o wymiarach ok 20 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do formy. Resztą ciasta udekorować wzorki. Ja zrobiłam cienkie ruloniki i ułożyłam na krzyż tworząc siatkę.
  • 5. Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni.
    Ostudzone ciasto dekorować masą kajmakową i orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciorzechykarmelWielkanocMazurkibakaliekonkurs wielkanocnykonkurs_wielkanocnytoffikajmakmasa kajmakowa

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: dusiowa

Mazurek kajmakowy

Najlepszy mazurek

mazurek kajmakowy

Dodane przez: mariolka

Mazurek kajmakowy

Mój ulubiony mazurek. Robię go...

Kajmakowy mazurek

Dodane przez: RedakcjaPP

Kajmakowy mazurek

Jest słodki i delikatny, w sam...

image-1ncy5b7

Dodane przez: KuchniaPoli

Wielkanocny mazurek kajmakowy

Wielkanocny mazurek kajmakowy

mazurek

Dodane przez: Jaga85

Mazurek kajmakowo-śliwkowy

Stanowi on piękną dekorację wielkanocnego...

Mazurek dyniowo-kajmakowy

Dodane przez: bogusia82

Mazurek dyniowo-kajmakowy

Bardzo smaczny mazurek z dżemem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE