MAZUREK KAJMAKOWY

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

CIASTO TO, PIEKE DOSYC CZESTO GDYZ CALA MOJA RODZINA UWIELBIA WSZELKIE CIASTA Z KAJMAKIEM ,A TO JEST WLASNIE TAKIE,JAKO ZE JEST TO MAZUREK, NAPEWNO ZAGOSCI NA NASZYM SWIATECZNYM STOLE.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO; MASA;
    3 szkl maki 0,8 l mleka
    0,5 szkl cukru 1-2 LYZECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
    5-6 lyzek miodu 3/4 szkl cukru
    1 margaryna 2 budynie waniliowe
    1 lyzeczka sody 1 lyzka maki
    1 lyzeczka pr.do pieczenia 1 margaryna
    3 lyzki smietany
    2 jajka

    DODATKI;
    1puszka masy kajmak 400gr
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO;
    Wszystkie skladniki ciasta zagniesc razem,podzielic na 3 czesci,kazda eozwalkowac na cienki placek i upiec osobno.Ostudzic.
    MASA;
    0,6 l mleka zagotowac z cukrem i kawa,budynie i make rozrobic w reszcie mleka i wlac do gotujacego sie mleka z kawa,mieszac az masa zgestnieje.Wystudzic.Nastepnie budyn utrzec z margaryna
    PRZELOZENIE;
    Tak powstalym kremem smarowac pierwszy placek nalozyc drugi posmarowac reszta masy i przykryc trzecim,lekko docisnac i odstawic aby ciasto przeszlo masa i zmieklo,najlepiej na noc.Rano posmarowac wierzch ciasta masa kajmakowa i posypac platkami migdalowymi lub orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować