Mazurek kajmakowo-żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, cukier puder, kawałki masła i śmietanę. Składniki szybko posiekaj, ciasto podziel na dwie części i schłodź godzinę w lodówce. Połową ciasta wylep dno tortownicy (o śr.26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zroluj, zrób brzegi i kratkę w środku ciasta. Dno blaszki poprzekłuwaj widelcem i piecz ok 25 minut w 180 st. do zrumienienia. Wystudź.
2.Miękkie masło utrzyj do puszystości, dodawaj porcjami masę kajmakową. Gotową masę rozsmaruj w dowolnych częściach środka mazurka. Konfiturę żurawinową lekko podgrzej i połącz z kremówką. Wyłóż w pozostałe wolne miejsca. Dowolnie udekoruj orzechami i żurawiną suszoną. Gotowego mazurka wstaw na min.2 godziny do lodówki. Smacznego!
Komentarze