Mazurek kajmakowo-żurawinowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wszystkie mazurki to piękna dekoracja wielkanocnego stołu, a ich dekorowanie to sama przyjemność :)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    150g masła
    3-4 łyżki śmietany
    pół puszki masy krówkowej (200g)
    100g masła
    4-6 łyżek konfitury żurawinowej
    1 łyżka śmietany kremówki 30 proc.
    do dekoracji: migdały (obrane ze skórki)
    połówki orzechów włoskich 
    żurawina suszona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek kajmakowo-żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, cukier puder, kawałki masła i śmietanę. Składniki szybko posiekaj, ciasto podziel na dwie części i schłodź godzinę w lodówce. Połową ciasta wylep dno tortownicy (o śr.26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zroluj, zrób brzegi i kratkę w środku ciasta. Dno blaszki poprzekłuwaj widelcem i piecz ok 25 minut w 180 st. do zrumienienia. Wystudź.
  • 2. Miękkie masło utrzyj do puszystości, dodawaj porcjami masę kajmakową. Gotową masę rozsmaruj w dowolnych częściach środka mazurka. Konfiturę żurawinową lekko podgrzej i połącz z kremówką. Wyłóż w pozostałe wolne miejsca. Dowolnie udekoruj orzechami i żurawiną suszoną. Gotowego mazurka wstaw na min.2 godziny do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować