Moje Mazurki są nietuzinkowe w smaku i w pozornie dziwnych połączeniach, ale jednocześnie klasyczne i pełne wiosennego nastroju
60 min
Składniki:
porcja na blaszkę o wymiarach 35×11 cm (ok. 8-9 kawałków)
ciasto:
100g mąki pszennej typ 480
50g ciepłego masła
25g cukru pudru
1 żółtko
nadzienie:
3 łyżki ulubionego dżemu z żurawiny - im bardziej kwaśny tym lepszy.
200g kajmaku
odrobina rozpuszczonej gorzkiej czekolady do dekoracji
migdały w płatkach do dekoracji
Mazurek kajmakowo-żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Wałkujemy, wkładamy do formy przyklejając go dokładnie, spód nakłuwamy widelcem. Gotową formę z ciastem wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja grzania góra/dół), gdy się nagrzeje, wkładamy naszą formę z ciastem i pieczemy prze ok. 15-18 minut na złoty kolor. Studzimy.
2.NADZIENIE Kajmak przekładamy do rondelka i podgrzewamy go by się trochę upłynnił. Na kruchy spód wykładamy żurawinę i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na nią wylewamy gorący kajak i rozprowadzamy go delikatnie po całej powierzchni. Rozpuszczoną gorzką czekolada malujemy łodygi a z migdałów robimy bazie. Chłodzimy w lodówce – przed podaniem należy wyjąc go, by się trochę ogrzał.
Komentarze