mazurek kajmakowo-żurawinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moje Mazurki są nietuzinkowe w smaku i w pozornie dziwnych połączeniach, ale jednocześnie klasyczne i pełne wiosennego nastroju

  • 60 min

Składniki:

  • porcja na blaszkę o wymiarach 35×11 cm (ok. 8-9 kawałków)
    ciasto:
    100g mąki pszennej typ 480
    50g ciepłego masła
    25g cukru pudru
    1 żółtko

    nadzienie:
    3 łyżki ulubionego dżemu z żurawiny - im bardziej kwaśny tym lepszy.
    200g kajmaku
    odrobina rozpuszczonej gorzkiej czekolady do dekoracji
    migdały w płatkach do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery Kajmak

Mazurek kajmakowo-żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Wałkujemy, wkładamy do formy przyklejając go dokładnie, spód nakłuwamy widelcem. Gotową formę z ciastem wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja grzania góra/dół), gdy się nagrzeje, wkładamy naszą formę z ciastem i pieczemy prze ok. 15-18 minut na złoty kolor. Studzimy.
  • 2. NADZIENIE Kajmak przekładamy do rondelka i podgrzewamy go by się trochę upłynnił. Na kruchy spód wykładamy żurawinę i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na nią wylewamy gorący kajak i rozprowadzamy go delikatnie po całej powierzchni. Rozpuszczoną gorzką czekolada malujemy łodygi a z migdałów robimy bazie. Chłodzimy w lodówce – przed podaniem należy wyjąc go, by się trochę ogrzał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować