Mazurek kajmakowo - gruszkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nieco inna odsłona tradycyjnego, wielkanocnego ciasta.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:

    1 szklanka* ("z czubkiem") mąki
    1/3 szklanki* cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    80 g schłodzonej margaryny

    DODATKOWO:
    1 puszka kajmaku w puszce
    4 miękkie gruszki
    1 zielona lub żółta galaretka
    płatki migdałowe i posypka czekoladowa do dekoracji

    * szklanka o pojemności 250 ml

Mazurek kajmakowo - gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE:
    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbić żółtko i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim dno i boki prostokątnej blaszki ( 20cm x 30 cm).
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach, na złoty kolor.
  • 2. Na upieczonym i wystudzonym kruchym cieście rozsmarować masę kajmakową ( można ją wcześniej lekko podgrzać, by się lepiej rozsmarowywała). Na masie poukładać kawałki obranych gruszek.
  • 3. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Tężejącą zalać wierzch mazurka.
    Udekorować płatkami migdałowymi i posypką czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy