Mazurek jajko sadzone

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mazurek w nietypowym kształcie, w formie jajka sadzonego.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 1/4 szklanki cukru pudru

    - 10 dag margaryny

    - 2 żółtka

    Krem:

    - 2,5 szklanki soku marchewkowego

    - 2 budynie waniliowe

    Bita śmietana:

    - 250 ml śmietany kremówki 30%

    - cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kruche ciasto Desery

Mazurek jajko sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.
  • 2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
  • 3. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  • 4. Przygotowujemy szablon jajka. Polecam wydrukować obrys jajka.
  • 5. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy jajko za pomocą noża.
  • 6. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 7. Upieczone jajka odstawiamy do ostygnięcia.
  • 8. Przygotowujemy krem. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsty cały czas mieszając. Krem lekko studzimy, aby był ciepły a nie gorący czy zimny.
  • 9. Na środku wyciskamy z kremu za pomocą rękawa cukierniczego rozetki, które będą naszym żółtkiem.
  • 10. Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ubijamy.
  • 11. Z bitej śmietany wyciskamy rozetki, które będą naszym białkiem.
  • 12. Gotowe! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować