Mazurek czekoladowy z liofilizowanym proszkiem malinowym

  • wyświetlono: 128 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziś przedstawiam przepis na mazurek wykorzystaniem mlecznej czekolady oraz malinowego i pokrzywowego proszku liofilizowanego.

AnkaFiranka
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
Na ciasto kruche:
180 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła
pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
szczypta soli
Dodatkowo:

kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego
1 białko
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
180 g czekolady mlecznej lub deserowej, drobno posiekanej
odrobina liofilizowanego proszku z malin oraz proszku z pokrzywy
płatki migdałów, ulubione orzechy, czekoladowe jajeczka, pokruszona słomka ptysiowa

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek czekoladowy z liofilizowanym proszkiem malinowym

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w malakserze lub ręcznie wyrabiamy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.


    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wykładamy nim owalną foremkę lub ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i nożykiem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta wycinamy foremką do ciastek lub ostrym nożykiem kształt małych listków. Listki układamy na cieście którego brzeg wcześniej posmarowaliśmy białkiem.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ºC. Przed samym pieczeniem przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy przez 15 – 20 minut do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
  • 3. Śmietanę kremówkę przelewamy do małego rondelka, następnie podgrzewamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie mieszamy masę aż do powstania gładkiego sosu. Jeśli pojawią się małe grudki nierozpuszczonej czekolady, sos przecieramy przez drobne sitko.
  • 4. Na kruchym, wystudzonym spodzie równo rozsmarowujemy powidła lub dżem. Na wierzch wylewamy lekko ciepłą polewę z czekolady. Dekorujemy płatkami migdałów, liofilizowanym proszkiem z pokrzywy i z malin, połówkami czekoladowych jajeczek. Odstawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałyczekoladamalinaciastaWielkanocpokrzywamazurekliofilizowana

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z malinami i czekoladą z galaretką

Dodane przez: anamarisworld

Tort malinowo-czekoladowy z galaretką

Pyszny lekki tort na bazie mascarpone...

Rolada czekoladowa z malinowym kremem

Dodane przez: Iwona75

Rolada czekoladowa z malinowym kremem

Uwielbiam rolady z kremem. Ta jest...

Sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: Mniam1

Sernik z mlekiem w proszku

Delikatny, kremowy i jednocześnie...

Sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: Krystyna32

Sernik z mlekiem w proszku z polewą czekoladową

Pyszny, kremowy i puszysty sernik...

MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Mazurek Wielkanocny na kruchym...

Brownie z czekoladowym ganachem i sosem malinowym

Dodane przez: igraszki losu

Brownie z czekoladowym ganachem i sosem malinowym

Obłędnie czekoladowe brownie z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE