Mazurek czekoladowy z liofilizowanym proszkiem malinowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś przedstawiam przepis na mazurek wykorzystaniem mlecznej czekolady oraz malinowego i pokrzywowego proszku liofilizowanego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Na ciasto kruche:
    180 g mąki pszennej
    20 g cukru pudru
    100 g schłodzonego masła
    pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 żółtko
    szczypta soli
    Dodatkowo:

    kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego
    1 białko
    80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    180 g czekolady mlecznej lub deserowej, drobno posiekanej
    odrobina liofilizowanego proszku z malin oraz proszku z pokrzywy
    płatki migdałów, ulubione orzechy, czekoladowe jajeczka, pokruszona słomka ptysiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek czekoladowy z liofilizowanym proszkiem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w malakserze lub ręcznie wyrabiamy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.


    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wykładamy nim owalną foremkę lub ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i nożykiem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta wycinamy foremką do ciastek lub ostrym nożykiem kształt małych listków. Listki układamy na cieście którego brzeg wcześniej posmarowaliśmy białkiem.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ºC. Przed samym pieczeniem przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy przez 15 – 20 minut do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
  • 3. Śmietanę kremówkę przelewamy do małego rondelka, następnie podgrzewamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie mieszamy masę aż do powstania gładkiego sosu. Jeśli pojawią się małe grudki nierozpuszczonej czekolady, sos przecieramy przez drobne sitko.
  • 4. Na kruchym, wystudzonym spodzie równo rozsmarowujemy powidła lub dżem. Na wierzch wylewamy lekko ciepłą polewę z czekolady. Dekorujemy płatkami migdałów, liofilizowanym proszkiem z pokrzywy i z malin, połówkami czekoladowych jajeczek. Odstawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Mąka Migdały Pokrzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować