Ciasto idealne na Wielkanoc. Mazurek czekoladowy z kajmakiem, którego słodycz przełamuje kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Bardzo łatwy i bardzo szybki w przygotowaniu, a to ważne podczas świątecznych przygotowań ;)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
1) 150 g mąki pszennej
2) 1,5 łyżki kakao
3) 90 g cukru
4) 130 g roztopionego masła
5) 40 g wiórków kokosowych
6) 3-4 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
1) puszka masy kajmakowej (ok. 460g)
2) 40 g czekolady gorzkiej
3) 30 g czekolady mlecznej
4) 2 łyżki śmietany 30%
5) 1-2 łyżki oleju
6) dżem z czarnej porzeczki (albo inny raczej kwaśny)
Do dekoracji:
1) słupki migdałów
2) cukrowe kwiatki
Mazurek czekoladowy z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód mazurka przekładamy do miski i zagniatamy. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy foremkę o wymiarach 35x10 cm Następnie spód ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 20 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
2.Przygotowujemy polewę czekoladową: do garnuszka przekładamy połamaną czekoladę, dodajemy śmietankę i podgrzewamy aż czekolada rozpuści się. Dodajemy 1 lub 2 łyżki oleju i mieszamy. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.
3.Spód mazurka smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wykładamy kajmak. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową, słupkami migdałów i np. cukrowymi dekoracjami.
Komentarze