Mazurek czekoladowy z kajmakiem

4.75 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto idealne na Wielkanoc. Mazurek czekoladowy z kajmakiem, którego słodycz przełamuje kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Bardzo łatwy i bardzo szybki w przygotowaniu, a to ważne podczas świątecznych przygotowań ;)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    1) 150 g mąki pszennej
    2) 1,5 łyżki kakao
    3) 90 g cukru
    4) 130 g roztopionego masła
    5) 40 g wiórków kokosowych
    6) 3-4 łyżki zimnej wody
    Dodatkowo:
    1) puszka masy kajmakowej (ok. 460g)
    2) 40 g czekolady gorzkiej
    3) 30 g czekolady mlecznej
    4) 2 łyżki śmietany 30%
    5) 1-2 łyżki oleju
    6) dżem z czarnej porzeczki (albo inny raczej kwaśny)
    Do dekoracji:
    1) słupki migdałów
    2) cukrowe kwiatki
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Mazurek czekoladowy z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód mazurka przekładamy do miski i zagniatamy. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy foremkę o wymiarach 35x10 cm Następnie spód ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 20 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Przygotowujemy polewę czekoladową: do garnuszka przekładamy połamaną czekoladę, dodajemy śmietankę i podgrzewamy aż czekolada rozpuści się. Dodajemy 1 lub 2 łyżki oleju i mieszamy. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.
  • 3. Spód mazurka smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wykładamy kajmak. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową, słupkami migdałów i np. cukrowymi dekoracjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa kajmakowa Czekolada Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować