Mazurek czekoladowy z daktylami

0 (0 ocen)

  • 50 min

ciasto wielkanocne

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto
    2 jajka
    1 szkl mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    pół margaryny
    pół szkl cukru

    przełożenie
    150 g daktyli
    1 tabliczka czekolady
    1 łyżka margaryny

    polewa
    pół szkl cukru
    3 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    1 łyżka margaryny

    prażone płatki migdałowe

Mazurek czekoladowy z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodać majka i mąkę oraz kakao i proszek do pieczenia.
    Ciasto cienko rozsmarować na dużej blaszce (format piekarnikowy) lub dwie mniejsze.
    Piec 12 min w temp 180 st. ciasto przekroić na dwa równe kawałki.
    Daktyle zemleć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem margaryny, dodać daktyle i dobrze wymieszać. Kiedy nadzienie nadaje się do smarowania, przełożyć ciasto.
    Polewa;
    Cukier zagotować z wodą, po kilku minutach kiedy syrop tworzy nitkę, dodać margarynę i kakao, ucierać przez chwilę. Kiedy polewa zaczyna gęstnieć, wylać na ciasto i szybko udekorować prażonymi płatkami migdałów.

Komentarze

Podobne przepisy