Mazurek czekoladowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka rozdrabniamy, blendujemy z dodatkiem kakao na jednolitą masę.
2.Do masy ciasteczkowej dodajemy roztopione masło i zagniatamy (ciasto jest sypkie). Przygotowanym ciastem wyklejamy spód foremki (średnica 22cm) i wstawiamy do lodówki na 1h.
3.Do rondelka dajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę , śmietanę i 1 łyżkę masła. Całość gotujemy, cały czas mieszając do połączenia się składników.
4.Przestudzony klem wylewamy na spód przygotowanego ciasta i wstawiamy do lodówki na 2 h.
5.Mleko w proszku, cukier puder mieszamy i dolewamy stopniowo mleko w płynie. Składniki wyrabiamy,najlepiej rękami do momentu uzyskania elestycznej, jednolitej masy.
6.Masę wałkujemy na cienki placek (ok.2mm) i wykrawamy ozdoby, którymi dekorujemy schłodzony mazurek.
Porady
Mazurek najlepiej zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki.
Komentarze