Mazurek czekoladowy

0 (0 ocen)

W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się mazurków. I chyba nie tylko u mnie. Niby popularne ciasto Wielkanocne, ale w wielu domach tak naprawdę nieznane. Ten mazurek jest mega słodki! Naprawdę, jede

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki
    20 dag masła
    3 łyżki wody
    1 łyżka cukru
    Masa czekoladowa:
    200 g gorzkiej czekolady
    100 g masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    słoik dżemu morelowego lub pomarańczowego

Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić na jednolitą masę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę do pieczenia i piec ok. 15-20 min w 180 stopniach.
    2. W kąpieli wodnej rozpuścić wszystkie składniki masy czekoladowej prócz dżemu. Ciepłą czekoladę wylać na przestudzone ciasto.
    3. Udekorować dżemem.

Komentarze

Podobne przepisy