mazurek czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak tego mazurka.mogę porównać do batonika w czekoladzie. Mazurka najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej żeby zmięknął bo po upieczeniu ciasto jest dość twarde. Ładnie zapakowany będzie idealnym słodkim upominkiem świątecznym.

  • 60 min

Składniki:

  • *wymiar około 25*15 cm
    Składniki:
    170 g mąki pszennej
    80 g mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    70 g cukru pudru
    150 g masła
    szczypta soli
    2-3 łyżki marmolady
    tabliczka czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
    cukierki, owoce lub bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać i przesiać. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części, jedną dużo większą od drugiej. Większą cześć rozwałkować na prostokąt i położyć na papierze do pieczenia. Posmarować marmoladą. Z mniejszej części ciasta uformować dwa długie wałeczki (lub cztery krótsze) i zawijać je jeden za drugi. Umieścić wokół boków mazurka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 25 minut aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić.
  • 2. Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gorącą wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić. Polać mazurek i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować