Mazurek czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się mazurków. I chyba nie tylko u mnie. Niby popularne ciasto Wielkanocne, ale w wielu domach tak naprawdę nieznane. Ten mazurek jest mega słodki! Naprawdę, jeden kawałek i jest się przesłodzonym! Ale mazurki podobno takie mają być. Ekonomicznie przynajmniej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki
    20 dag masła
    3 łyżki wody
    1 łyżka cukru
    Masa czekoladowa:
    200 g gorzkiej czekolady
    100 g masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    słoik dżemu morelowego lub pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić na jednolitą masę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę do pieczenia i piec ok. 15-20 min w 180 stopniach.

    2. W kąpieli wodnej rozpuścić wszystkie składniki masy czekoladowej prócz dżemu. Ciepłą czekoladę wylać na przestudzone ciasto.

    3. Udekorować dżemem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować