mazurek czekoladowo-pomarańczowy z nutą kardamonu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Moje Mazurki są nietuzinkowe w smaku i w pozornie dziwnych połączeniach, ale jednocześnie klasyczne i pełne wiosennego nastroju

  • 60 min

Składniki:

  • porcja na blaszkę o wymiarach 35×11 cm (ok. 8-9 kawałków)

    ciasto:
    100g mąki pszennej typ 480
    50g ciepłego masła
    25g cukru pudru
    1 żółtko

    nadzienie:
    100ml śmietany 36%
    200g gorzkiej czekolady
    1 pomarańcza (otarta skórka do czekolady a miąższ na wierzch)
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki cukru
    kardamon (ilość wg preferencji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek czekoladowo-pomarańczowy z nutą kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Wałkujemy, wkładamy do formy przyklejając go dokładnie, spód nakłuwamy widelcem. Gotową formę z ciastem wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja grzania góra/dół), gdy się nagrzeje, wkładamy naszą formę z ciastem i pieczemy prze ok. 15-18 minut na złoty kolor. Studzimy.
  • 2. Gorzką czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie gotowa, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i wykładamy naszą czekoladę na ciasto. Studzimy. Pomarańczę obieramy, kroimy w plasterki ok. 1/2 cm, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i kardamon, gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę – aż pomarańcze zrobią się lekko szkliste. Po tym czasie wyjmujemy je, delikatnie studzimy i układamy na kremie czekoladowym. Chłodzimy w lodówce – przed podaniem należy wyjąc go, by się trochę ogrzał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kardamon Mąka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować