Mazurek czekoladowo-pomarańczowy z nutą kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Wałkujemy, wkładamy do formy przyklejając go dokładnie, spód nakłuwamy widelcem. Gotową formę z ciastem wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja grzania góra/dół), gdy się nagrzeje, wkładamy naszą formę z ciastem i pieczemy prze ok. 15-18 minut na złoty kolor. Studzimy.
2.Gorzką czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie gotowa, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i wykładamy naszą czekoladę na ciasto. Studzimy. Pomarańczę obieramy, kroimy w plasterki ok. 1/2 cm, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i kardamon, gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę – aż pomarańcze zrobią się lekko szkliste. Po tym czasie wyjmujemy je, delikatnie studzimy i układamy na kremie czekoladowym. Chłodzimy w lodówce – przed podaniem należy wyjąc go, by się trochę ogrzał.
Komentarze