Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiający, lekki i pyszny - tradycja w innym wydaniu

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kruchy spód:
    1 ¾ szklanki mąki
    2 żółtka
    110 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 szczypta soli
    Uwaga: szklanka 200 ml
    Składniki na warstwę czekoladową:
    120 g czekolady ciemnej
    100 g czekolady mlecznej
    200 ml śmietanki 36%
    2 łyżki masła
    Dodatkowo 18 biszkoptów Lady Fingers
    Składniki:
    6 połówek brzoskwiń z puszki
    300 ml soku z brzoskwiń z puszki
    2 łyżki cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ¼ szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję na wielkość blaszki (35x30 cm) i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote.
    Spód odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową.
  • 2. Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i do gorącej śmietanki wkruszam czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania gęstego kremu. Dodaję masło pokrojone w kosteczkę, czekam chwilę, aż masło się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy, którą odstawiam do wystygnięcia.
    Zimną masę miksuję na puszysty krem, który wykładam na kruchy spód. Na kremie czekoladowym układam biszkopty.
    Teraz mogę przygotować warstwę brzoskwiniową.
  • 3. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie miksuję razem z sokiem na pulpę. Pulpę przekładam do garnuszka i podgrzewam, aż będzie gorąca. Mąkę ziemniaczaną mieszam z zimną wodą, dodaję 2 łyżki gorącej pulpy, dokładnie mieszam i wlewam do pozostałej pulpy, cały czas mieszając na ogniu, aż utworzy się kisiel. Masę brzoskwiniową odstawiam do przestygnięcia.
    Chłodną masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.
    Górę dowolnie ozdabiam.
    Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy gotowy. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Czekolada Mąka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować