Mazurek cygański

4.46 (153 ocen)

Szybki , prosty i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    4 jajka
    250 g masła
    1 op. cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    ok. 10 dkg rodzynek
    ok. 10 dkg orzechów włoskich
    ok. 8 dkg płatków migdałowych
    około 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 słoiczek konfitur śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 żółtka, 2 białka ( 2 pozostałe zostawić do bakalii), cukier oraz proszek i zagnieść gładkie ciasto.
  • 2. Wyłożyć na blaszkę ok 30x40. Zapiec w 180 stopniach około 10-15 min.
  • 3. Bakalie wymieszać razem z konfiturami. 2 białka roztrzepać delikatnie widelcem, dodać do bakali, wymieszać. Bakalie rozłożyć na cieście, zapiec w 180 stopniach do ok. 15 min.

Porady

Do mazurka można dodać także pokrojone śliwki, figi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować