Mazurek bakaliowy

0 (0 ocen)

Mazurek bakaliowy idealny na świąteczny stół. Dość szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny.

Składniki:

  • Ciasto:
    35 dag mąki
    5 dag cukru
    20 dag margaryny
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany

    Masa:
    1 szkl daktyli
    1 jabłko
    garść rodzynek
    1/2 szkl wody
    migdały blanszowane
    figi

Mazurek bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07axasn 1. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do małej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, w taki sposób aby brzegi dookoła były troszkę wyższe. Ciasto ponakłówać widelcem i piec w temp. 180 st przez 30 min, aż się ładnie zarumieni.
  • image-124heqm 2. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie włożyć do garnka wraz z daktylami. Do owoców dolać wodę i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do rozgotowania owoców. Pod koniec gotowania dodać garść rodzynek i całość dusić jeszcze parę minutek. Gorącą owocową masę wyłożyć na upieczone ciasto, ładnie wyrównując.
  • 3. Wierzch mazurka udekorować połówkami migdałów blanszowanych oraz kawałkami fig.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy