Mazurek bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do małej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, w taki sposób aby brzegi dookoła były troszkę wyższe. Ciasto ponakłówać widelcem i piec w temp. 180 st przez 30 min, aż się ładnie zarumieni.
2.Jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie włożyć do garnka wraz z daktylami. Do owoców dolać wodę i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do rozgotowania owoców. Pod koniec gotowania dodać garść rodzynek i całość dusić jeszcze parę minutek. Gorącą owocową masę wyłożyć na upieczone ciasto, ładnie wyrównując.
3.Wierzch mazurka udekorować połówkami migdałów blanszowanych oraz kawałkami fig.
Komentarze