Mazurek

  • wyświetlono: 463 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne kruche ciasto z lekką owocową masą.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Wanda Kuchta, Mrągowo
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto: 40 dag mąki
● margaryna
● 2 żółtka
● 3/4 szkl. cukru
● 10 dag mielonych orzechów włoskich.
Masa: 70 dag kwaśnych jabłek
● 3 pomarańcze
● 20 dag cukru
● cytryna.
Do dekoracji: płatki migdałów
● kandyzowane owoce

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek

  • 1. Mąkę mieszamy z miękką margaryną, cukrem i orzechami,
    dodajemy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto i schładzamy
    godzinę. Ciastem wylepiamy dno i boki kwadratowej
    blaszki. Pieczemy 30 minut w 200 °C. Studzimy.
  • 2. Jabłka obieramy
    i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach.
    Pomarańcze obieramy,
    filetujemy
    i miksujemy. Pomarańcze,
    jabłka i cukier
    gotujemy z sokiem
    i startą skórką
    z cytryny, aż powstanie
    gęsta masa.
    Studzimy. Wykładamy
    na ciasto
    i dekorujemy.
PPK_04-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieWielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek daktylowy – Zdrowy:)

Dodane przez: Jaga85

Mazurek daktylowy

Jedząc takiego mazurka będziemy...

Mazurek pomarańczowy

Dodane przez: Jaga85

Mazurek pomarańczowy

To orzeźwiający mazurek warty polecenia...

Mazurek orzechowy

Dodane przez: mariwanna

Mazurek orzechowy

W tym mazurku orzechowym łączę...

Mazurek kajmakowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Mazurek kajmakowy

To mój pierwszy w życiu mazurek,do...

Mazurek bakaliowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Mazurek bakaliowy

Odkrycie zeszłorocznych świąt....

Mazurek przekładany

Dodane przez: grumko

Mazurek przekładany

Mazurek przekładany

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE