Mazurek

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo słodki deser wielkanocny

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna (krupczatka): 30 dekagramów
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - masło (może być margaryna): 20 dekagramów
    - żółtka (ugotowane na twardo): 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - białko jajka kurzego: 1 sztuka
    NADZIENIE DO MAZURKA:
    - masło: 5 dekagramów
    - cukier puder: 0.25 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - śmietana słodka 18%: 2 łyżki

Mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka przecieramy przez sitko, żeby były miałkie bez grudek. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto wałkujemy i wykładamy foremki . Z reszty ciasta robimy wałeczki, którymi oklejamy brzegi ciasta. Smarujemy białkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni.
  • 2. Masło rozpuścić w małym rondelku, dodać cukier, śmietanę i kakao. Wszystko gotujemy na małym płomieniu, do połączenia się składników. Masa ma być gładka i gęsta.
  • 3. Na wystudzone mazurki nakładamy nadzienie, dekorujemy według własnych upodobań. Nadzienia wystarcza na 2 małe mazurki. Ciasta starcza na sześć. Ja robię po dwa w jednym smaku, albo mrożę ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy