Mazurek

  • wyświetlono: 371 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Świąteczny mazurek, który warto robić częściej

  • 40min

Składniki

spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 150 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

dekoracja:
- 1 puszka masy kajmakowej
- migdały
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- suszona żurawina
- inne dowolne bakalie

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek

  • 1. Masło rozetrzeć z cukrem na puch (mikserem), następnie dodać jajko wciąż mieszając. Na koniec ucierania dodać mąkę i proszek do pieczenia.
    Ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując prostokąt. Powinno być cienko rozłożone.
    Piec 25 min.

    Na ciepłym cieście rozsmarować kajmak i ułożyć dekoracyjne bakalie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadWielkanocmazurek

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek Bounty

Dodane przez: dorota w

Mazurek Bounty

Bardzo prosty mazurek, którego...

Mazurek daktylowy – Zdrowy:)

Dodane przez: Jaga85

Mazurek daktylowy

Jedząc takiego mazurka będziemy...

Mazurek pomarańczowy

Dodane przez: Jaga85

Mazurek pomarańczowy

To orzeźwiający mazurek warty polecenia...

Mazurek orzechowy

Dodane przez: mariwanna

Mazurek orzechowy

W tym mazurku orzechowym łączę...

Mazurek kajmakowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Mazurek kajmakowy

To mój pierwszy w życiu mazurek,do...

Mazurek bakaliowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Mazurek bakaliowy

Odkrycie zeszłorocznych świąt....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE