Mazurek

  • wyświetlono: 371 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

słodki mazurek na Wielkanoc i nie tylko

  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto (kruchy spód)
1 kostka margaryny
3 żółtka
3/4 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
2,5 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa na mazurek
3 szkl. cukru
1 szkl.mleka
1 kostka palmy
1/2 op.cukru waniliowego
odrobina olejku waniliowego
mleko w proszku
do mazurka czekoladowego dodatkowo 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek

  • Mazurek czekoladowy1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić w lodówce ok 1 godzinę i wyłożyć nim wysmarowaną blaszkę o wym. 36 cm x 25cm, piec ok 20 minut w 180 stopniach,
    Masa na mazurka: cukier i mleko zagotować i gotować ok 20 minut na wolnym ogniu, następnie dodać 1 palmę, olejek migdałowy i mleko w proszku ok 3 łyżki tak aby wyszła dość gęsta masa. Jeżeli chcemy zrobić mazurek czekoladowy to należy do masy dodatkowo dodać 3 łyżki kakao.
    Powstałą masę wylewamy na upieczony kruchy spód. Następnie na druki dzień kroimy ostrym nożem na prostokąty i wykładamy na talerz.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mleko w proszku

Komentarze

Podobne przepisy

Wafelki jak kokosowa Princessa

Dodane przez: joanna30

Wafelki jak kokosowa Princessa

Kokosowa Princessa to jeden z moich...

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: AnetaJ

Rogaliki drożdżowe

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego,...

ciastka

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTKA OREO

Coś nie tylko dla dzieci.

Ciasto góra lodowa

Dodane przez: Joanna Kryla

Ciasto góra lodowa (przepis na dużą blaszkę)

To ciasto to prawdziwy hit internetu,...

Ciastka z mlekiem skondensowanym

Dodane przez: dorota w

Ciastka z mlekiem skondensowanym

Bardzo proste ciastka bez cukru...

KRAJANKI KOKOSOWE ( PRINCESSA )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

KRAJANKI KOKOSOWE ( PRINCESSA )

To właśnie ciastka, zwane popularnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE