Mazurek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

słodki mazurek na Wielkanoc i nie tylko

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto (kruchy spód)
    1 kostka margaryny
    3 żółtka
    3/4 szkl. cukru
    1 op. cukru waniliowego
    2,5 szkl. mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa na mazurek
    3 szkl. cukru
    1 szkl.mleka
    1 kostka palmy
    1/2 op.cukru waniliowego
    odrobina olejku waniliowego
    mleko w proszku
    do mazurka czekoladowego dodatkowo 3 łyżki kakao

Mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek czekoladowy 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić w lodówce ok 1 godzinę i wyłożyć nim wysmarowaną blaszkę o wym. 36 cm x 25cm, piec ok 20 minut w 180 stopniach,
    Masa na mazurka: cukier i mleko zagotować i gotować ok 20 minut na wolnym ogniu, następnie dodać 1 palmę, olejek migdałowy i mleko w proszku ok 3 łyżki tak aby wyszła dość gęsta masa. Jeżeli chcemy zrobić mazurek czekoladowy to należy do masy dodatkowo dodać 3 łyżki kakao.
    Powstałą masę wylewamy na upieczony kruchy spód. Następnie na druki dzień kroimy ostrym nożem na prostokąty i wykładamy na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy