Wspaniała alternatywa dla batoników. Ciasto bardzo sycące także idealne na przyjęcie. Koniecznie w czekoladzie muszą być orzechy laskowe bo to serce maxi kingów !
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- 400 g herbatników maślanych
- 1 puszka masy krówkowej
- 300 g masła (temperatura pokojowa)
- 1 szklanka mleka + 1/4 szklanki mleka
- 38 g cukru wanilinowego
- 450 g mleka w proszku (sypkiego nie granulowanego)
- 2 czekolady mleczne
- 200 g orzechów laskowych
Maxi king ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę o wymiarach 24x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozdrabniamy orzechy laskowe (np. za pomocą tłuczka) i prażymy przez chwile na suchej patelni.
2.Szklankę mleka oraz cukier wanilinowy zagotowujemy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie dno blaszki wykładamy pierwszą warstwą herbatników.
3.Masło ucieramy dodajemy przestudzone mleko oraz mleko w proszku przez chwile miksujemy do połączenia składników. Połowę masy wylewamy na spód z herbatników. Następnie układamy kolejną warstwę z herbatników a na jej wierzch wylewamy masę korówkową i wyrównujemy (masę wcześniej możemy podgrzać w gorącej wodzie aby lepiej się rozprowadzała. Następnie wylewamy resztę masy mlecznej i przykrywamy ją ostatnią warstwą z herbatników.
4.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1/4 szklanki mleka. Kiedy się rozpuści dodajemy pokruszone orzechy laskowe. Po 5 minutach kiedy czekolada lekko przestygnie wylewamy masą na ostatnią warstwę ciasta. Całość chłodzimy w lodówce min. 3h.
Komentarze