Maxi King Ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniała alternatywa dla batoników. Ciasto bardzo sycące także idealne na przyjęcie. Koniecznie w czekoladzie muszą być orzechy laskowe bo to serce maxi kingów !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g herbatników maślanych
    - 1 puszka masy krówkowej
    - 300 g masła (temperatura pokojowa)
    - 1 szklanka mleka + 1/4 szklanki mleka
    - 38 g cukru wanilinowego
    - 450 g mleka w proszku (sypkiego nie granulowanego)
    - 2 czekolady mleczne
    - 200 g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Maxi king ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wymiarach 24x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozdrabniamy orzechy laskowe (np. za pomocą tłuczka) i prażymy przez chwile na suchej patelni.
  • 2. Szklankę mleka oraz cukier wanilinowy zagotowujemy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie dno blaszki wykładamy pierwszą warstwą herbatników.
  • 3. Masło ucieramy dodajemy przestudzone mleko oraz mleko w proszku przez chwile miksujemy do połączenia składników. Połowę masy wylewamy na spód z herbatników. Następnie układamy kolejną warstwę z herbatników a na jej wierzch wylewamy masę korówkową i wyrównujemy (masę wcześniej możemy podgrzać w gorącej wodzie aby lepiej się rozprowadzała. Następnie wylewamy resztę masy mlecznej i przykrywamy ją ostatnią warstwą z herbatników.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1/4 szklanki mleka. Kiedy się rozpuści dodajemy pokruszone orzechy laskowe. Po 5 minutach kiedy czekolada lekko przestygnie wylewamy masą na ostatnią warstwę ciasta. Całość chłodzimy w lodówce min. 3h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować