Ciasto MAXI KING

0 (0 ocen)

Ciasto, a w zasadzie deser dla amatorów słodkości. Bardzo słodki, wprawiający w dobry nastrój. Idealny kajmakowo - orzechowo - śmietankowy smak do gorzkiej czarnej kawki. Wypływający kajmak to zaskakujący efekt specjalny!

Składniki:

  • Spód:

    250 g herbatników
    100 g masła
    tabliczka czekolady z orzechami
    2 łyżeczki kakao

    Masa śmietankowa:

    200 ml mleka
    100 ml śmietanki 30 %
    450 g mleka w proszku
    250 g masła
    220 g cukru pudru

    Polewa:

    2 tabliczki mlecznej czekolady
    70 ml. śmietanki 30 %
    100 g orzechów laskowych

    Dodatkowo 1 puszka masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Desery

Ciasto maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    Tortownicę wyłożyć papierem tak, żeby wystawał.
    Masło i czekoladę rozpuścić, dodać kakao i pokruszone herbatniki.
    Masą wylepić tortownicę spód i boki.
    Wstawić do lodówki.
  • Maxi King 2. Masa śmietankowa:

    Mleko, kremówkę, masło i cukier rozpuścić.
    Do letniej masy dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować, żeby nie było grudek. Ostudzić.
    Połowę masy wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki na 20 min.
  • Maxi King 3. Kajmak lekko podgrzać na parze, aby masa była płynna.
    Wyłożyć na masę mleczną.
  • 4. Na kajmak wylać drugą część masy mlecznej i wstawić do lodówki na 20 min.
  • Maxi King 5. Orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie potłuc np. młotkiem do kotletów przez papier lub folię.
  • Maxi King 6. Polewa:

    Śmietankę i czekoladę rozpuścić, dodać orzechy (garść zostawić do posypania po wierzchu)

    Gotową polewą polać ciasto, posypać orzechami i wstawić na noc do lodówki.

Porady

Ja zrobiłam ciasto z połowy porcji. Z całej wychodzi wyższe. Najlepiej wyjąć z lodówki i z tortownicy ok. 20 min przed krojeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować