Idealny dla tych, którzy kochają nieziemską słodycz.
Składniki:
puszka mleka o smaku krówki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
500 g mleka w proszku
16 g cukru waniliowego
1,5 kostki masła
200 g orzechów ziemnych (uprażonych i krojonych)
kilka paczek herbatników
1.Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do zastygnięcia.Masę korówkową wkładamy do rondelka i podgrzewamy w kąpieli wodnej, by się nie przypaliła. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku.
2.Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę korówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki.
3.Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia do lodówki.
Komentarze