Ciasto maurycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO MAKOWE:
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier oraz ocet. Następnie dodać wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (25/35 cm.), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temp. 170 - 180*C.
2.CIASTO MIODOWE:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Piec po ok. 10 - 15 min. w temp. 180*C.
3.MASA:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę. Mieszać i gotować ok. 4 minut. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć, stopniowo dodawać zimny grysik.
4.PRZEŁOŻENIE:
Ciasto miodowe - 1/2 masy - ciasto makowe - 1/2 masy - ciasto miodowe - posypać cukrem pudrem.
Komentarze