Ciasto Maurycy

5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO MAKOWE:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki octu
    1 1/2 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek suchego maku

    CIASTO MIODOWE:
    400 g mąki
    150 g masła lub margaryny
    2 jajka
    1 1/2 łyżki miodu płynnego
    2/3 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    MASA:
    2 szklanki mleka
    7 łyżek kaszy manny
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru
    250 g masła lub margaryny

    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Ciasto

Ciasto maurycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MAKOWE:
    Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier oraz ocet. Następnie dodać wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (25/35 cm.), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temp. 170 - 180*C.
  • 2. CIASTO MIODOWE:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Piec po ok. 10 - 15 min. w temp. 180*C.
  • 3. MASA:
    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę. Mieszać i gotować ok. 4 minut. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć, stopniowo dodawać zimny grysik.
  • 4. PRZEŁOŻENIE:
    Ciasto miodowe - 1/2 masy - ciasto makowe - 1/2 masy - ciasto miodowe - posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Kasza manna Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować