Kremowe wariacje z mascarpone, czyli trzy delikatne kremy do tortów

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nie jestem miłośniczką ciężkich, maślanych, zbyt słodkich kremów, dlatego dzisiaj proponuję delikatne masy z dodatkiem domowej marmolady oraz likieru amaretto. Bazą kremów jest włoski ser mascarpone, świetnie pasujący do wszelakich ciast bez pieczenia czy biszkoptów.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g sera mascarpone
    500 g śmietany 36% słodkiej kremowej
    1 opakowanie śmietan-fix
    3 łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki amaretto
    po 2-3 czubate łyżki dżemu z czerwonej porzeczki i moreli (niskosłodzonego, gęstego, bez kawałków owoców)
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy Dżem morelowy Krem

Kremowe wariacje z mascarpone, czyli trzy delikatne kremy do tortów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając na końcu śmietan-fix.
    Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej z nich dodajemy marmoladę morelową i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Do drugiej części dodajemy marmoladę z czerwonej porzeczki, a do trzeciej amaretto.
    Ja jestem fanką czerwonej porzeczki, dlatego to jest mój numer 1 :)

    Krem z porzeczką można wykorzystać do deseru w pucharkach dodając w sezonie kiść świeżych porzeczek i liść mięty .
    Krem z amaretto również nadaje się do pucharka i świetnie smakuje z włoskimi ciasteczkami Amaretti i różowym grejpfrutem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować