Masło z lubczykiem i czosnkiem

5 (2 ocen)

  • 10 min

W ogrodach jest jeszcze sporo lubczyku , warto wykorzystać go do zrobienia smakowego masła .

  • 10 min

Składniki:

  • masło 100 g
    2-3 ząbki czosnku
    dwie spore garście świeżego lubczyka
    sól do smaku

Masło z lubczykiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świaże listki lubczyka drobno siekamy.
    Miękkie masło ucieramy w moździerzu z odrobiną soli.
    Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekamy lubczyk , wszystko rozcieramy.
    Masło przekładamy do pojemnika , zakrywamy i wkładamy do lodówki.
    Masłem smarujemy chleb , okraszamy ziemniaki , polewamy steki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy