Masło klarowane

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zamiast kupować polecam samemu zrobić masło klarowane. Bardzo fajne do smażenia potraw. Moje ulubione zresztą.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 kostki masła po 250 gramów 82 % tłuszczu

Masło klarowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło rozpuszczone na patelnii 1. Masło przekładam do wysokiej patelni i rozpuszczam na gazie. Nie mieszam masła. Patelnia musi być sucha. Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją łyżką.
  • Masło klarowane zlane z patelni 2. Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy