Masło czosnkowe z ziołami i świeżo mielonym czarnym pieprzem

  • wyświetlono: 199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Domowe masło śmietankowe nie porównywalne smaku z tymi ze sklepowej półki, idealne do grzanek z serem, ryb, mięs czy zwykłych kanapek. Polecam poświęcić chwilkę na jego przygotowanie, jest pyszne :)

martyna
  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

500 ml. śmietanki 30
4 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Masło czosnkowe z ziołami i świeżo mielonym czarnym pieprzem

  • 1. Schłodzoną śmietankę przelać do miski robota, miksować na najwyższych obrotach do momentu aż zaczną tworzyć się gródki.
    Zmniejszyć obroty miksera na kolejne 2 min. aż masło całkowicie oddzieli się od maślanki.
  • 2. Masło przełożyć na sito,przepłukać zimną wodą, odcisnąć resztki płynów.
  • 3. Przełożyć do miski, wymieszać łyżką lub widelcem z ziołami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  • 4. Uformować dowolny kształt.
    Masło schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masło czosnkowemasło ziołowedomowe masłomasło śmietankowemasło ze śmietanki

Komentarze

Podobne przepisy

Owsianka z jogurtem i brzoskwinią

Dodane przez: Cukiereczek

Owsianka z jogurtem i brzoskwinią

To pomysł na pyszne i pełnowartościowe...

jajecznica z sezamem

Dodane przez: Jolanta KG

Jajecznica z cebulką i sezamem

Lubię jajecznicę a także sezam,...

OMLET  z żurawiną

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

OMLET z żurawiną i bananem

Idealny na śniadanie! Pyszny, lekki...

Owsianka z rodzynkami i cynamonem

Dodane przez: bietka

Owsianka z rodzynkami i cynamonem

Bardzo szybka, smaczna i zdrowa...

Placek drożdżowy z warzywami i jajkiem

Dodane przez: Jola1977-1977

Placek drożdżowy z warzywami i jajkiem

Pomysł placka drożdżowego z warzywami...

Grzanki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Grzanki z jajkiem i wędzonym łososiem

Uwielbiam wędzonego łososia, a...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE