Masło czosnkowe z ziołami i świeżo mielonym czarnym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe masło śmietankowe nie porównywalne smaku z tymi ze sklepowej półki, idealne do grzanek z serem, ryb, mięs czy zwykłych kanapek.
Polecam poświęcić chwilkę na jego przygotowanie, jest pyszne :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml. śmietanki 30
    4 ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

Masło czosnkowe z ziołami i świeżo mielonym czarnym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną śmietankę przelać do miski robota, miksować na najwyższych obrotach do momentu aż zaczną tworzyć się gródki.
    Zmniejszyć obroty miksera na kolejne 2 min. aż masło całkowicie oddzieli się od maślanki.
  • 2. Masło przełożyć na sito,przepłukać zimną wodą, odcisnąć resztki płynów.
  • 3. Przełożyć do miski, wymieszać łyżką lub widelcem z ziołami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  • 4. Uformować dowolny kształt.
    Masło schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy