Masło czosnkowe.

0 (0 ocen)

  • 15 min

Masło jest wspaniałym dodatkiem do kanapek dla osób przepadających za czosnkiem. Jest także świetne w okresie zimowym na wzmocnienie odporności, ochronę przed przeziębieniem.

  • 15 min

Składniki:

  • - kostka masła(200g)
    - 10 ząbków czosnku
    - 1 płaska łyżeczka soli ziołowej

Masło czosnkowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Siekamy ząbki czosnku. 1. Przed rozpoczęciem robienia masła należy je dużo wcześniej wyjąć z lodówki,żeby porządnie się rozpuściło.
    Ząbki czosnku obrałam i posiekałam na drobne cząsteczki.
  • Łączymy masło z czosnkiem. 2. Do misy miksera przełożyłam miękkie masło i dodałam do niego posiekany czosnek.Masło i czosnek miksowałam na wysokich obrotach mikserem.
  • Dodajemy do masła i czosnku sól ziołową. 3. W trakcie miksowania dodałam do masła sól ziołową.Przez chwilę jeszcze wszystko razem miksowałam,uwiercałam.
  • 4. Gdy wszystkie składniki były już dokładnie wymieszane, połączone przełożyłam masło do plastikowego,zamykanego pojemnika.

Porady

Masło przechowujemy w lodówce.Wyjmujemy na chwilę przed jedzeniem, robieniem kanapek,aby łatwiej się rozsmarowywało.

Komentarze

Podobne przepisy